Pulpety pieczone w piekarniku podane z sosem pomidorowym.
Pieczone pulpety z sosem pomidorowym - składniki na pulpety:
- 150 g bułki tartej
- 180 ml mleka
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka rozmiar L
- 4 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 100 g tartego parmezanu
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Pieczone pulpety z sosem pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki wody
- 100 g kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki cukru
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
Pieczone pulpety z sosem pomidorowym - przepis:
- Bułkę tartą zalej mlekiem, odstaw na bok na około 5 minut.
- Do miski przełóż mięso, dodaj bułkę tartą z mlekiem, jajka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia wysmaruj niewielką ilością oleju.
- Z mięsnej masy formuj niewielkie pulpeciki i układaj je na przygotowanej blasze, zachowując 1,5 - 2 cm odstęp. Wierzch pulpetów posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
- Formę z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebulę wraz z czosnkiem krótko przesmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem lub na patelni, uważając, by czosnek się nie przypalił.
- Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory w puszce, wodę, cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Zagotuj sos. Dodaj zaprawioną śmietanę, energicznie wymieszaj.
- Na talerz wyłóż porcję sosu, a następnie pulpety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz