Bułkę tartą zalej mlekiem, odstaw na bok na około 5 minut.
Do miski przełóż mięso, dodaj bułkę tartą z mlekiem, jajka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia wysmaruj niewielką ilością oleju.
Z mięsnej masy formuj niewielkie pulpeciki i układaj je na przygotowanej blasze, zachowując 1,5 - 2 cm odstęp. Wierzch pulpetów posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
Formę z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Cebulę wraz z czosnkiem krótko przesmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem lub na patelni, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory w puszce, wodę, cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Zagotuj sos. Dodaj zaprawioną śmietanę, energicznie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz