Pilaw z warzywami to wyjątkowo pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu danie wegetariańskie, składające się z ryżu, makaronu ryżowego, papryki, marchewki i groszku.
Pilaw z warzywami - składniki:
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka suchego makaronu ryżowego orzo
- 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego
- 1 mała papryka
- 1 marchewka
- 0,5 szklanki mrożonego groszku
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- garść natki pietruszki
- garść szczypiorku
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
Pilaw z warzywami - przepis:
- Na patelni roztop masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj makaron ryżowy orzo. Smaż na średniej mocy palnika przez około 6 minut - do momentu, aż makaron zyska lekko złoty kolor.
- Na patelnię dodaj ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę oraz mrożony groszek. Smaż kolejne 5 minut na dość niskiej mocy palnika.
- Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 1 szklankę bulionu, wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Po upływie powyższego czasu wlej pozostałe 1,5 szklanki bulionu, ponownie przykryj naczynie pokrywką i piecz jeszcze przez 35 minut.
- Gotowy pilaw dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam