Przepyszne placki na bazie ricotty i maślanki z dwoma rodzajami czekolady: gorzką i białą.
Placki z ricottą i czekoladą - składniki:
- 250 g ricotty
- 1,5 szklanki maślanki
- 5 jajek rozmiar M
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- masło klarowane do smażenia
Placki z ricottą i czekoladą - przepis:
- Do miski przełóż ricottę i maślankę, wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj posiekaną czekoladę. Krótko wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz