czwartek, 13 kwietnia 2023

Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

Przepyszne placki na bazie ricotty i maślanki z dwoma rodzajami czekolady: gorzką i białą. 
Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

Placki z ricottą i czekoladą - składniki:

  • 250 g ricotty
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 5 jajek rozmiar M
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • masło klarowane do smażenia


Placki z ricottą i czekoladą - przepis:

  • Do miski przełóż ricottę i maślankę, wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj posiekaną czekoladę. Krótko wymieszaj łyżką.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz