Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - składniki na sos pomidorowy:
2 puszki krojonych pomidorów
6 łyżek oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół.
Każdy kawałek mięsa cienko rozbij.
Mozzarellę pokrój w plastry.
Kotlety posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami sycylijskimi, posyp suszoną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym i solą. Ułóż porcję mozzarelli.
Mięso ściśle zwiń w roladki. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
Do głębokiego talerza wbij jajka, rozkłóć.
Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą, panierkę panko i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowane roladki obtaczaj w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej, panko i parmezanie.
Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia.
Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Krótko podsmażaj na średnim ogniu, ale uważaj, by czosnek się nie spalił. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, często mieszając.
Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu na każdej roladce połóż plaster mozzarelli. Ponownie włóż do piekarnika, tym razem na około 2 minuty - do momentu roztopienia się sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz