Idealna na wielkanocny stół sałatka makaronowa z szynką, serem cheddar, marchewką, ogórkiem i kukurydzą.
Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar - składniki:
400 g drobnego makaronu
250 g ulubionej szynki
200 g sera cheddar
2 średniej wielkości marchewki
1 ogórek
1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
0,5 pęczka szczypiorku
5 łyżek majonezu
2 łyżki musztardy
3 łyżki śmietany
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta cukru
sól i pieprz
Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar - przepis:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Szynkę pokrój w kostkę, ser cheddar zetrzyj na średnich oczkach tarki, a obraną marchewkę na dużych oczkach tarki. Ogórka pokrój w kostkę, kukurydzę dobrze odcedź, szczypiorek drobno posiekaj.
Do miseczki dodaj majonez, musztardę, śmietanę, ocet jabłkowy, szczyptę cukru, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Do miski przełóż makaron, szynkę, ser cheddar, marchewkę, ogórka, kukurydzę i szczypiorek. Dodaj przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Uwielbiam różnego rodzaju sałatki bo to świetny sposób na dostarczenie sobie witamin i innych cennych substancji odżywczych. Ostatnio bardzo interesuję się zdrowiem, dlatego dużo czytam na ten temat. W ten sposób dowiedziałam się też o czym takim jak microdosing.
Witam, rozumiem że w sałatce użyto ogórki zielone a nie konserwowe?
OdpowiedzUsuńTak, jeden świeży ogórek. Pozdrawiam. :)
UsuńUwielbiam różnego rodzaju sałatki bo to świetny sposób na dostarczenie sobie witamin i innych cennych substancji odżywczych. Ostatnio bardzo interesuję się zdrowiem, dlatego dużo czytam na ten temat. W ten sposób dowiedziałam się też o czym takim jak microdosing.
OdpowiedzUsuń