Aromatyczny schab w kremowym sosie miodowo-musztardowym to idealna propozycja na świąteczny, wielkanocny obiad.
Schab w sosie miodowo-musztardowym - składniki:
- 500 g schabu bez kości
- sól i pieprz
- olej do smażenia lub masło klarowane
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 szklanka mleka
- garść posiekanej natki pietruszki
Schab w sosie miodowo-musztardowym - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Obsmażone kotlety przełóż na talerz, odłóż na bok.
- Na patelnię po smażeniu schabu dodaj miód, musztardę francuską, musztardę dijon i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kwaśną śmietaną 18% i mleko, wymieszaj, ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 3 minut na dość dużej mocy palnika - do lekkiego zgęstnienia.
- Zmniejsz moc palnika. Do sosu włóż wcześniej obsmażony schab. Przykryj pokrywką. Gotuj około 45 minut - do miękkości.
- Gotowy schab posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz