czwartek, 6 kwietnia 2023

Schab w sosie miodowo-musztardowym

Aromatyczny schab w kremowym sosie miodowo-musztardowym to idealna propozycja na świąteczny, wielkanocny obiad.
Schab w sosie miodowo-musztardowym

Schab w sosie miodowo-musztardowym - składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka mleka
  • garść posiekanej natki pietruszki


Schab w sosie miodowo-musztardowym - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Obsmażone kotlety przełóż na talerz, odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu schabu dodaj miód, musztardę francuską, musztardę dijon i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kwaśną śmietaną 18% i mleko, wymieszaj, ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 3 minut na dość dużej mocy palnika - do lekkiego zgęstnienia. 
  • Zmniejsz moc palnika. Do sosu włóż wcześniej obsmażony schab. Przykryj pokrywką. Gotuj około 45 minut - do miękkości. 
  • Gotowy schab posyp drobno posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego! 
Schab w sosie miodowo-musztardowym

Schab w sosie miodowo-musztardowym

Schab w sosie miodowo-musztardowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz