Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik na kruchym cieście z dodatkiem duszonych jabłek z cynamonem.
Sernik z jabłkami - składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
125 g zimnego masła
2 żółtka (2 białka pozostaw do masy serowej)
Sernik z jabłkami - składniki na warstwę z jabłkami:
800 g jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Sernik z jabłkami - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
4 jajka
300 g kwaśnej śmietany 18%
2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
dodatkowo: bułka tarta do posypania podpieczonego ciasta
Sernik z jabłkami - składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki ciepłego mleka
Sernik z jabłkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylep dno formy. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek.
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj żółtka, miksuj po każdym dodaniu. Dodaj kwaśną śmietanę, zmiksuj. Stopniowo dodawaj twaróg. Dodaj proszki budyniowe, krótko zmiksuj.
Sześć białek zmiksuj na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj je do masy serowej.
Kruche ciasto i jabłka z cynamonem to idealne połączenie smaków. Ten sernik wygląda nie tylko pysznie, ale też pięknie wizualnie.
OdpowiedzUsuń