Idealna do obiadu i nie tylko - surówka z marchewki z rodzynkami i pysznym, wyrazistym dressingiem.
Surówka z marchewki z rodzynkami - składniki:
- 500 g obranej marchewki
- 60 g rodzynków
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 małe ząbki czosnku
- sól i pieprz
Surówka z marchewki z rodzynkami - przepis:
- Marchewkę zetrzyj na dużych lub średnich oczkach tarki.
- Do słoika wlej oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny, musztardę sarepską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Całość energicznie wymieszaj.
- Do miski przełóż marchewkę, rodzynki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość polej sosem, dokładnie wymieszaj.
- Surówkę włóż na kilka godzin do lodówki.
Super przepis! Uwielbiam surówki, ale niestety krojenie surowych warzyw jest trochę czasochłonne. Na szczęście niedawno dowiedziałam się o istnieniu maszyny do obierania cebuli, więc zawsze byłoby to jakieś ułatwienie podczas gotowania. Cały czas się zastanawiam czy warto ją zamówić.
OdpowiedzUsuń