Idealna do obiadu i nie tylko - surówka z marchewki z rodzynkami i pysznym, wyrazistym dressingiem.
Surówka z marchewki z rodzynkami - składniki:
500 g obranej marchewki
60 g rodzynków
0,5 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 małe ząbki czosnku
sól i pieprz
Surówka z marchewki z rodzynkami - przepis:
Marchewkę zetrzyj na dużych lub średnich oczkach tarki.
Do słoika wlej oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny, musztardę sarepską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Całość energicznie wymieszaj.
Do miski przełóż marchewkę, rodzynki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość polej sosem, dokładnie wymieszaj.
Super przepis! Uwielbiam surówki, ale niestety krojenie surowych warzyw jest trochę czasochłonne. Na szczęście niedawno dowiedziałam się o istnieniu maszyny do obierania cebuli, więc zawsze byłoby to jakieś ułatwienie podczas gotowania. Cały czas się zastanawiam czy warto ją zamówić.
Super przepis! Uwielbiam surówki, ale niestety krojenie surowych warzyw jest trochę czasochłonne. Na szczęście niedawno dowiedziałam się o istnieniu maszyny do obierania cebuli, więc zawsze byłoby to jakieś ułatwienie podczas gotowania. Cały czas się zastanawiam czy warto ją zamówić.
OdpowiedzUsuń