Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym
Pyszna, zdrowa i pożywna zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym.
Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym - składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
750 ml bulionu warzywnego
600 g ziemniaków
1 brokuł
350 ml mleka kokosowego
450 g mrożonego szpinaku
garść liści bazylii
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne
olej kokosowy
Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym - przepis:
W garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir oraz chili. Całość smaż 3 minuty, często mieszając.
Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez 8 minut.
Do zupy wlej mleko kokosowe i dodaj różyczki brokuła. Gotuj przez około 5 minut - do miękkości wszystkich warzyw. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Gotuj 3 minuty. Dodaj posiekane liście bazylii i sok z cytryny.
Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz