Ryż marchewkowy to doskonały, aromatyczny dodatek do obiadu. Warto wypróbować!
Ryż marchewkowy - składniki:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
1,5 szklanki surowego ryżu długoziarnistego
2,5 szklanki marchewki, startej na dużych oczkach tarki
2,5 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
garść posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Ryż marchewkowy - przepis:
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz curry. Smaż 2 minuty, cały czas mieszając.
Na patelnię dodaj surowy ryż i startą marchewkę. Wymieszaj, smaż 2 minuty.
Wlej bulion warzywny, wymieszaj, patelnię przykryj pokrywką. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez przez około 13 minut, aż ryż będzie miękki i cały płyn się wchłonie.
Patelnię zdejmij z ognia, pozostaw pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
Teraz dodaj masło, ryż marchewkowy roztrzep widelcem. Posyp natką pietruszki.
Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym i suszoną cebulą.
Do naczynia żaroodpornego wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Rozłóż równomiernie na dnie formy. Na środku umieść masło.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Z piekarnika wyjmij naczynie żaroodporne, dodaj ryż, wymieszaj. Kawałki kurczaka ułóż na ryżu. Całość zalej gorącym bulionem.
Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmij folię spożywczą i piecz jeszcze przez około 20 minut - do momentu całkowitego wchłonięcia się płynu.
Naczynie żaroodporne wyjmij z piekarnika, odstaw na bok na 5 minut. Ryż przemieszaj łyżką.
Pyszne ciasto na biszkopcie z wyśmienitym kremem truskawkowo-budyniowym oraz bitą śmietaną.
Ciasto z truskawkami i budyniem- składniki na biszkopt:
4 jajka
106 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
26 g mąki ziemniaczanej
26 g oleju
Ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę truskawkowo-budyniową:
1 kg truskawek
1 szklanka wody
2 galaretki truskawkowe
3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3 x 40 g)
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
Ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę śmietankową:
600 ml śmietany kremówki 30%
3,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
około 50 g białej czekolady
Ciasto z truskawkami i budyniem - przepis:
W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj masę truskawkowo-budyniową. Do garnka wlej 1 szklankę wody, dodaj odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz cukier. Duś na średniej mocy palnika do momentu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Truskawki zdejmij z kuchenki, zmiksuj blenderem na mus. Garnek z truskawkami ponownie postaw na kuchence, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, wsyp galaretkę, wymieszaj. Proszki budyniowe rozmieszaj w szklance wody, dodaj do masy truskawkowej. Gotuj do zgęstnienia. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Masa powinna być letnia.
Letnią masę wyłóż na ostudzony biszkopt, wstaw do lodówki na czas przygotowania masy śmietankowej.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
Na masę truskawkowo-budyniową wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na bok.
Na patelnię po smażeniu mięsa, wlej odrobinę oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż 8 minut. Dodaj paprykę. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Przygotuj sos. Słodką i kwaśną śmietanę wymieszaj z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
Do miski przełóż ugotowany makaron, podsmażone mięso, pieczarki z papryką oraz sos. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw zapiekankę.
Zapiekankę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Przepis na pulpety w aromatycznym sosie z czerwoną pastą curry, imbirem oraz mlekiem kokosowym.
Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym - składniki na pulpeciki:
750 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 jajko rozmiar L
1 łyżka majonezu
sól i pieprz
mąka do obtoczenia pulpetów
około 650 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
masło
Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym - składniki na sos:
3 ząbki czosnku
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu pozostałego po gotowaniu pulpetów
2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml mleka kokosowego)
1,5 łyżki soku z cytryny
garść natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, curry, chili pieprz cayenne
masło klarowane do smażenia
Pulpeciki w sosie curry z mlekiem kokosowym - przepis:
Przygotuj pulpety. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym maśle. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski przełóż mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, majonez oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.
Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety i obtaczaj je w mące.
W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut. Pulpety odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 1 minutę. Dodaj pastę curry, imbir, sól, pieprz, przyprawy curry oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Smaż 1 minutę. Na patelnię wlej 1 szklankę bulionu pozostałą po gotowaniu pulpetów oraz wlej mleko kokosowe. Energicznie wymieszaj rózgą. Do sosu dodaj ugotowane pulpety. Patelnię przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 25 minut.
Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Obłędnie pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym składające się z kremu czekoladowo-maślanego z bezami oraz kremem śmietankowym. Kostka hiszpańska to najlepsze ciasto na wyjątkowe okazje!
Kostka hiszpańska - składniki na biszkopt:
4 jajka
106 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
26 g kakao
26 ml oleju
do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 3 łyżki wódki lub likieru kawowego (polecam likier)
Kostka hiszpańska - składniki na krem czekoladowy z bezami:
250 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
180 ml mleka
350 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki wódki
3 łyżki miałkiej, sproszkowanej kawy
300 g suchych bez
Kostka hiszpańska - składniki na krem śmietankowy:
800 ml śmietany kremówki 30%
2,5 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
około 200 g powideł śliwkowych
75 g gorzkiej czekolady
Kostka hiszpańska - przepis:
W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem czekoladowy z bezami. W rondelku zagotuj mleko. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną gorzką i mleczną czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolad. Pozostaw do ostudzenia. Czekolady muszą osiągnąć temperaturę pokojową i pozostawać płynne.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj wódkę i sproszkowaną kawę. Zmiksuj.
Cienkim strumieniem, cały czas miksując, wlej roztopione czekolady.
Do kremu podaj pokruszone bezy, wymieszaj.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
Złóż ciasto. Ostudzony biszkopt obficie nasącz mieszanką wody z wódką lub likierem kawowym. Blat biszkoptu posmaruj powidłami śliwkowymi. Równomiernie rozłóż krem czekoladowy z bezami. Na wierzchu wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. Kostkę hiszpańską włóż na całą noc do lodówki.
Wyśmienity makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie z parmezanem.
Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami - składniki:
400 g makaronu (użyłam makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, ale może być zwykły)
3 filety z piersi kurczaka (około 700 g)
2 cebule
4 ząbki czosnku
350 g pieczarek
2 małe cukinie
około 100 g suszonych pomidorów z oleju
180 g świeżego szpinaku
0,5 szklanki bulionu drobiowego
250 ml śmietanki 18%
150 g kwaśnej śmietany 18%
0,5 szklanki tartego parmezanu
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
olej do smażenia
Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej, smaż do zarumienienia, odłóż na bok.
Na patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż przez około 8-10 minut. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i dodaj szpinak. Smaż 5 minut. Na patelnię dodaj podsmażonego kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut.
Teraz dodaj parmezan, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj.
Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka, ciecierzycy oraz dressingiem cytrynowym.
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
500 g pomidorków koktajlowych
1 ogórek szklarniowy
1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 240 g)
0,5 czerwonej cebuli
1 mały pęczek natki pietruszki
Składniki na dressing cytrynowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
2,5 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną.Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj dressing. Do słoika wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę oraz sól i pieprz. Słoik zakręć pokrywką i energicznie wstrząśnij.
Do ostudzonej kaszy dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, odsączoną ciecierzycę, drobno posiekaną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki oraz dressing cytrynowy. Dokładnie wymieszaj.
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - przepis:
Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Wrzuć starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
Do dużej miski przełóż mięso mielone, ostudzone pieczarki z cebulą, starty na dużych oczkach tarki ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mleko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i majeranek. Dokładnie wyrób.
Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Pyszne ciasto na biszkopcie z kremową masą budyniową z kostkami galaretki malinowej i kremem śmietankowym.
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na biszkopt:
4 jajka
106 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
26 g mąki ziemniaczanej
26 g oleju
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
75 g cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka z jajek rozmiar L
1 łyżka mąki pszennej
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 galaretka malinowa
Ciasto z kremem budyniowym - składniki na masę śmietankową:
500 ml śmietany kremówki 30%
1 szklanka wrzątku
2 galaretki malinowe
dodatkowo: około 50 g białej czekolady
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. UWAGA! Użyłam formy 20 x 20 cm, dlatego moje ciasto jest dość wysokie, ale z powodzeniem można użyć większej formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową. Galaretkę rozpuść we wrzątku, przelej do dwóch głębokich talerzy. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną galaretkę pokrój w dość małą kostkę.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Do masy budyniowej dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszaj.
Przygotuj krem śmietankowy. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany, krótko wymieszaj.
Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę budyniową z galaretką, wyrównaj. Następnie wyłóż masę śmietankową. Wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą czekoladą.