Pyszne, kremowe ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem na bazie mascarpone z dodatkiem ajerkoniaku i białej czekolady. Całość dopełniają bezy i prażone płatki migdałowe.
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - składniki na biszkopt:
3 jajka
80 g cukru
60 g mąki pszennej tortowej
18 g kakao
22 ml oleju
szczypta soli
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - składniki na krem:
500 g mascarpone
300 g białej czekolady
200 ml ajerkoniaku
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - pozostałe składniki:
około 200 g dżemu z czarnej porzeczki
około 130 g gotowych bez
garść płatków migdałowych
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - przepis:
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z kakao. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski przełóż serek mascarpone, krótko zmiksuj. Dodaj ajerkoniak, ponownie krótko zmiksuj.
Cienkim strumieniem wlej czekoladę, miksuj do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
Złóż ciasto. Biszkopt posmaruj dżemem. Na ciasto wyłóż krem, wyrównaj. Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki, by krem dobrze się schłodził.
Na wierzch ciasta wyłóż pokruszone na mniejsze kawałki bezy i podprażone na suchej patelni płatki migdałowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz