sobota, 13 maja 2023

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Pyszne ciasto na biszkopcie z kremową  masą budyniową z kostkami galaretki malinowej i kremem śmietankowym. 
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 galaretka malinowa

Ciasto z kremem budyniowym - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 galaretki malinowe
  • dodatkowo: około 50 g białej czekolady

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. UWAGA! Użyłam formy 20 x 20 cm, dlatego moje ciasto jest dość wysokie, ale z powodzeniem można użyć większej formy. 
  • Formę  z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową. Galaretkę rozpuść we wrzątku, przelej do dwóch głębokich talerzy. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną  galaretkę pokrój w dość małą kostkę. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Do masy budyniowej dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszaj. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj  do ubitej śmietany, krótko wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę budyniową z galaretką, wyrównaj. Następnie wyłóż masę śmietankową. Wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą  czekoladą. 
  • Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki. 

Smacznego!
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz