Pyszne ciasto na biszkopcie z kremową masą budyniową z kostkami galaretki malinowej i kremem śmietankowym.
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na biszkopt:
4 jajka
106 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
26 g mąki ziemniaczanej
26 g oleju
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
75 g cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka z jajek rozmiar L
1 łyżka mąki pszennej
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 galaretka malinowa
Ciasto z kremem budyniowym - składniki na masę śmietankową:
500 ml śmietany kremówki 30%
1 szklanka wrzątku
2 galaretki malinowe
dodatkowo: około 50 g białej czekolady
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. UWAGA! Użyłam formy 20 x 20 cm, dlatego moje ciasto jest dość wysokie, ale z powodzeniem można użyć większej formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową. Galaretkę rozpuść we wrzątku, przelej do dwóch głębokich talerzy. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną galaretkę pokrój w dość małą kostkę.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Do masy budyniowej dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszaj.
Przygotuj krem śmietankowy. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany, krótko wymieszaj.
Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę budyniową z galaretką, wyrównaj. Następnie wyłóż masę śmietankową. Wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz