sobota, maja 27, 2023

Ciasto z truskawkami i budyniem

Pyszne ciasto na biszkopcie z wyśmienitym kremem truskawkowo-budyniowym oraz bitą śmietaną. 
Ciasto z truskawkami i budyniem



Ciasto z truskawkami i budyniem- składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę truskawkowo-budyniową:

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3 x 40 g)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę śmietankową:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • około 50 g białej czekolady

Ciasto z truskawkami i budyniem - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę  z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj masę truskawkowo-budyniową. Do garnka wlej 1 szklankę wody, dodaj odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz cukier. Duś na średniej mocy palnika do momentu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Truskawki zdejmij z kuchenki, zmiksuj blenderem na mus. Garnek z truskawkami ponownie postaw na kuchence, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, wsyp galaretkę, wymieszaj. Proszki budyniowe rozmieszaj w szklance wody, dodaj do masy truskawkowej. Gotuj do zgęstnienia. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Masa powinna być letnia. 
  • Letnią masę wyłóż na ostudzony biszkopt, wstaw do lodówki na czas przygotowania masy śmietankowej. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Na masę truskawkowo-budyniową wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. 
Smacznego!
Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger