Pyszne ciasto na biszkopcie z wyśmienitym kremem truskawkowo-budyniowym oraz bitą śmietaną.
Ciasto z truskawkami i budyniem- składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 106 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 26 g mąki ziemniaczanej
- 26 g oleju
Ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę truskawkowo-budyniową:
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3 x 40 g)
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
Ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę śmietankową:
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 3,5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- około 50 g białej czekolady
Ciasto z truskawkami i budyniem - przepis:
- W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj masę truskawkowo-budyniową. Do garnka wlej 1 szklankę wody, dodaj odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz cukier. Duś na średniej mocy palnika do momentu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Truskawki zdejmij z kuchenki, zmiksuj blenderem na mus. Garnek z truskawkami ponownie postaw na kuchence, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, wsyp galaretkę, wymieszaj. Proszki budyniowe rozmieszaj w szklance wody, dodaj do masy truskawkowej. Gotuj do zgęstnienia. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Masa powinna być letnia.
- Letnią masę wyłóż na ostudzony biszkopt, wstaw do lodówki na czas przygotowania masy śmietankowej.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Na masę truskawkowo-budyniową wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz