niedziela, 7 maja 2023

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Wyjątkowo chrupiące kawałki kurczaka panierowane w maślance, płatkach kukurydzianych i bułce tartej. 
Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • około 2 szklanek płatków kukurydzianych
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona cebula, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Kurczaka zalej maślanką i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy wałka lub blendera.
  • Rozkruszone płatki kukurydziane przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, suszoną cebulę, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z marynaty maślankowej wyjmij kurczaka. Do maślanki, w której marynował się kurczak, wbij jajko. Wymieszaj. Z powrotem włóż kawałki kurczaka, ponownie wymieszaj. 
  • Każdy kawałek kurczaka dobrze obtocz w przygotowanej wcześniej panierce z płatkami kukurydzianymi. 
  • Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz