niedziela, 21 maja 2023

Kostka hiszpańska

Obłędnie pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym składające się z kremu czekoladowo-maślanego z bezami oraz kremem śmietankowym. Kostka hiszpańska to najlepsze ciasto na wyjątkowe okazje!
Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g kakao
  • 26 ml oleju
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 3 łyżki wódki lub likieru kawowego (polecam likier)

Kostka hiszpańska - składniki na krem czekoladowy z bezami:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 180 ml mleka
  • 350 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wódki
  • 3 łyżki miałkiej, sproszkowanej kawy
  • 300 g suchych bez

Kostka hiszpańska - składniki na krem śmietankowy:

  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • około 200 g powideł śliwkowych
  • 75 g gorzkiej czekolady


Kostka hiszpańska - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy z bezami. W rondelku zagotuj mleko. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną gorzką i mleczną czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolad. Pozostaw do ostudzenia. Czekolady muszą osiągnąć temperaturę pokojową i pozostawać płynne.
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj wódkę i sproszkowaną kawę. Zmiksuj.
  • Cienkim strumieniem, cały czas miksując, wlej roztopione czekolady. 
  • Do kremu podaj pokruszone bezy, wymieszaj. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Złóż ciasto. Ostudzony biszkopt obficie nasącz mieszanką wody z wódką lub likierem kawowym. Blat biszkoptu posmaruj powidłami śliwkowymi. Równomiernie rozłóż krem czekoladowy z bezami. Na wierzchu wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. Kostkę hiszpańską włóż na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańskaKostka hiszpańska

2 komentarze:

  1. A te bezy to nie zrobią się mokre w tej masie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezy po kilku dniach lekko miękną. Warto jednak pamiętać, by do masy dodać bezy suche, a nie piankowe. Pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń