niedziela, 14 maja 2023

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Pyszne, soczyste i aromatyczne kotlety mielone wzbogacone o podsmażone z cebulą pieczarki oraz żółty ser. 
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 350 g sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia


Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - przepis:

  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Wrzuć starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski przełóż mięso mielone, ostudzone pieczarki z cebulą, starty na dużych oczkach tarki ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mleko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i majeranek. Dokładnie wyrób.
  • Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz