wtorek, 2 maja 2023

Kurczak cordon bleu

Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym, panierowane w maśle i  bułce tartej z parmezanem. 
Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 4 podłużne, dość grube kawałki sera żółtego Szwajcar
  • 4 duże, okrągłe plastry szynki
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • około 1,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Kurczak cordon bleu - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem. 
  • Kawałki sera żółtego ściśle zawiń w szynkę. Dzięki temu mniej sera będzie wypływało z kurczaka podczas smażenia. 
  • Na każdym plastrze mięsa ułóż ser zawinięty w szynkę. Zwiń ściśle w roladkę. 
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w roztopionym maśle i na końcu w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. 
  • Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
Smacznego!
Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz