▼
Kurczak cordon bleu
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym, panierowane w maśle i bułce tartej z parmezanem.
Kurczak cordon bleu - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 4 podłużne, dość grube kawałki sera żółtego Szwajcar
- 4 duże, okrągłe plastry szynki
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
- około 1,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Kurczak cordon bleu - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
- Kawałki sera żółtego ściśle zawiń w szynkę. Dzięki temu mniej sera będzie wypływało z kurczaka podczas smażenia.
- Na każdym plastrze mięsa ułóż ser zawinięty w szynkę. Zwiń ściśle w roladkę.
- Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w roztopionym maśle i na końcu w bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
- Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz