Przepis na pulpety w aromatycznym sosie z czerwoną pastą curry, imbirem oraz mlekiem kokosowym.
Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym - składniki na pulpeciki:
750 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 jajko rozmiar L
1 łyżka majonezu
sól i pieprz
mąka do obtoczenia pulpetów
około 650 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
masło
Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym - składniki na sos:
3 ząbki czosnku
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu pozostałego po gotowaniu pulpetów
2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml mleka kokosowego)
1,5 łyżki soku z cytryny
garść natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, curry, chili pieprz cayenne
masło klarowane do smażenia
Pulpeciki w sosie curry z mlekiem kokosowym - przepis:
Przygotuj pulpety. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym maśle. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski przełóż mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, majonez oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.
Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety i obtaczaj je w mące.
W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut. Pulpety odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 1 minutę. Dodaj pastę curry, imbir, sól, pieprz, przyprawy curry oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Smaż 1 minutę. Na patelnię wlej 1 szklankę bulionu pozostałą po gotowaniu pulpetów oraz wlej mleko kokosowe. Energicznie wymieszaj rózgą. Do sosu dodaj ugotowane pulpety. Patelnię przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 25 minut.
Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz