Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka, ciecierzycy oraz dressingiem cytrynowym.
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 240 g)
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
Składniki na dressing cytrynowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - przepis:
- W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj dressing. Do słoika wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę oraz sól i pieprz. Słoik zakręć pokrywką i energicznie wstrząśnij.
- Do ostudzonej kaszy dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, odsączoną ciecierzycę, drobno posiekaną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki oraz dressing cytrynowy. Dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz