Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą
Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka, ciecierzycy oraz dressingiem cytrynowym.
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
500 g pomidorków koktajlowych
1 ogórek szklarniowy
1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 240 g)
0,5 czerwonej cebuli
1 mały pęczek natki pietruszki
Składniki na dressing cytrynowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
2,5 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną.Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj dressing. Do słoika wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę oraz sól i pieprz. Słoik zakręć pokrywką i energicznie wstrząśnij.
Do ostudzonej kaszy dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, odsączoną ciecierzycę, drobno posiekaną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki oraz dressing cytrynowy. Dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz