Świetny przepis na szynkę z pieczarkami duszoną w aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy dijon i francuskiej, białego wina oraz sosu Worcestershire.
Szynka duszona z pieczarkami - składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg pieczarek
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 0,5 szklanki wytrawnego białego wina (można zastąpić bulionem)
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- mąka do obtoczenia mięsa
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, cebula suszona, słodka papryka, ostra papryka
- olej do smażenia
Szynka duszona z pieczarkami - przepis:
- Szynkę oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, suszoną cebulą oraz słodką i ostrą papryką. Kawałki mięsa obtocz w mące.
- Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron kawałki szynki. Szynka powinna być dość dobrze zarumieniona. Przełóż na talerz, odstaw na bok.
- Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody i lekkiego zarumienienia. Na patelnię dodaj musztardę dijon i francuską oraz słodką paprykę.
- Na patelnię wlej białe wino, gotuj 3 minuty. Teraz wlej bulion, dodaj sos Worcestershire. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na niskiej mocy palnika przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
- Do kwaśnej śmietany dodaj kilka łyżek gorącego sosu. Wymieszaj. Tak zahartowaną śmietanę dodaj do sosu. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz