czwartek, 4 maja 2023

Szynka duszona z pieczarkami

Świetny przepis na szynkę z pieczarkami duszoną w aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy dijon i francuskiej, białego wina oraz sosu Worcestershire. 
Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami - składniki: 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg pieczarek
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej  
  • 0,5 szklanki wytrawnego białego wina (można zastąpić bulionem)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, cebula suszona, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia

Szynka duszona z pieczarkami - przepis:

  • Szynkę oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, suszoną cebulą oraz słodką i ostrą papryką. Kawałki mięsa obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron kawałki szynki. Szynka powinna być dość dobrze zarumieniona. Przełóż na talerz, odstaw na bok. 
  • Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody i lekkiego zarumienienia. Na patelnię dodaj musztardę dijon i francuską oraz słodką paprykę. 
  • Na patelnię wlej białe wino, gotuj 3 minuty. Teraz wlej bulion, dodaj sos Worcestershire. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na niskiej mocy palnika przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa. 
  • Do kwaśnej śmietany dodaj kilka łyżek gorącego sosu. Wymieszaj. Tak zahartowaną śmietanę dodaj do sosu. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. 
Smacznego!
Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz