Pyszna, sycąca zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, papryką i sosem śmietanowym z majonezem.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką - składniki:
- 350 g makaronu
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 2 małe czerwone papryki
- 350 ml śmietanki 18%
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na bok.
- Na patelnię po smażeniu mięsa, wlej odrobinę oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż 8 minut. Dodaj paprykę. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
- Przygotuj sos. Słodką i kwaśną śmietanę wymieszaj z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
- Do miski przełóż ugotowany makaron, podsmażone mięso, pieczarki z papryką oraz sos. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw zapiekankę.
- Zapiekankę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz