Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym z aromatyczną posypką z pikantnych krakersów i parmezanu.
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki:
400 g makaronu penne
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki pszennej
4 szklanki bulionu drobiowego
1 szklanka śmietany kremówki 30%
135 g serka puszystego śmietankowego typu Twój Smak lub Almette
przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
1 mały pęczek natki pietruszki
masło klarowane
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki na posypkę:
2 szklanki pokruszonych krakersów pikantnych
0,5 szklanki tartego parmezanu
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprz. Smaż do zarumienienia na dobrze rozgrzanym maśle. Odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mąkę i przyprawę sycylijską. Smaż jeszcze 3 minuty.
Do rondelka wlej bulion, śmietanę kremówkę i serek. Mieszankę doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię wraz z makaronem i kurczakiem. Dodaj sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Przygotuj posypkę z krakersów. W dużej misce wymieszaj pokruszone krakersy, parmezan, roztopione masło oraz natkę pietruszki.
Jeśli posiadasz patelnię, w której można piec, kontynuuj przygotowywanie zapiekanki bez przekładania jej do innego naczynia. W przeciwnym razie przełóż zapiekankę do lekko natłuszczonego olejem lub masłem naczynia żaroodpornego.
Zapiekankę posyp przygotowaną kruszonką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz