piątek, 30 czerwca 2023

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Przepis na lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami.
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami - składniki:

  • 40 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 300 ml zsiadłego mleka 
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 3-4 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia racuchów


Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami - przepis:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i połowę porcji ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. 
  • Do miski wlej letnie zsiadłe mleko, wbij jajka, dodaj szczyptę soli. Krótko zmiksuj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i cukier, roztopione masło oraz mąkę - najlepiej w kilku partiach. Dokładnie zmiksuj na jednolite, gładkie ciasto. 
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

środa, 28 czerwca 2023

Kolorowy sernik z truskawkami (bez pieczenia)

Przepis na pyszny, orzeźwiający, cytrynowo-truskawkowy sernik na zimno. 
Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na sernik:

  • 800 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku

Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na warstwę z truskawkami:

  • 550 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku

Kolorowy sernik z truskawkami - przepis: 

  • Przygotuj spód z herbatników. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Galaretki truskawkowe rozpuść w 250 ml wrzątku. Galaretki cytrynowe rozpuść w osobnej misce lub szklance, również w 250 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Twaróg przełóż do miski. Do twarogu dodaj ubitą śmietanę. Krótko zmiksuj. Masę podziel na dwie części. Do jednej części, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej galaretkę cytrynową. Masę wylej na herbatnikowy spód. Włóż do lodówki na około 45 minut - do stężenia. 
  • Do pozostałej masy serowej, cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem galaretkę truskawkową. Masę delikatnie wylej na stężałą masę cytrynową. Ciasto włóż do lodówki. 
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na połówki. Ułóż na masie serowej, zalej teżejącą galaretką. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)


poniedziałek, 26 czerwca 2023

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Smakowite naleśniki zapiekane w piekarniku z farszem składającym się z szynki, sera żółtego i mozzarelli. Polecam!
Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia  

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - składniki na farsz:

  • 1 duża cebula
  • około 500 g szynki
  • około 200 g sera żółtego
  • około 150 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia
  • do posypania: około 125 g tartej mozzarelli
  • masło do wysmarowania formy


Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - przepis:

  • Dokładna ilość składników uzależniona jest od wielkości naleśników oraz ilości nałożonego farszu na każdy naleśnik.
  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż przez około 8 minut - do zarumienienia. Dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Smaż jeszcze 3 minuty. Zdejmij z kuchenki. 
  • Do przesmażonej szynki dodaj starty na dużych oczkach tarki ser żółty, mozzarellę, śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. 
  • Na każdego naleśnika nałóż farsz. Zwiń naleśniki. W pierwszej kolejności zawiń do środka boki naleśnika, a następnie zawiń naleśnika od dołu, w taki sposób, w jaki zwija się krokiety. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. W naczyniu ułóż naleśniki. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą


czwartek, 22 czerwca 2023

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Pyszne i puszyste drożdżówki z serkiem mascarpone, sezonowymi truskawkami i dużą ilością kruszonki. 

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone


Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na nadzienie:

  • 300 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 400-500 g truskawek

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na kruszonkę:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 150 g masła


Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, pozostały cukier i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie  przygotuj nadzienie. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Wstaw do lodówki.
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na 18 części. Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. 
  • Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek. 
  • Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem. 
  • Do dołka każdej drożdżówki nałóż serek mascarpone. W serek wciśnij owoce, całość posyp kruszonką. 
  • Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone


wtorek, 20 czerwca 2023

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

Soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka w marynacie z brązowego cukru z dodatkiem ziół włoskich, natki pietruszki, czosnku i suszonej cebuli. 
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta ostrej papryki


Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. 
  • Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj brązowy cukier i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Po upływie powyższego czasu filety przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Filety wyjmij z piekarnika luźno przykryj folią aluminiową i odstaw na bok na 5 minut. Po tym czasie można zajadać. :)
Smacznego!
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku


poniedziałek, 19 czerwca 2023

Jabłka smażone w cieście

Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i wyjątkowo chrupiące jabłka smażone w cieście. 
Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście - składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 4-5 jabłek
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia + olej do smażenia


Jabłka smażone w cieście - przepis: 

  • Maślankę wlej do miski, dodaj cukier i mąkę, krótko zmiksuj.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry. Dodaj do maślanki, by zapobiec ich brązowieniu.
  • Jabłka obtaczaj w mące. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumieniania. 
Smacznego!
Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście

niedziela, 18 czerwca 2023

Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie

Pyszne, kremowe ciasto z truskawkami na ciasteczkowym, kokosowym spodzie. Pycha!
Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie


Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie - składniki:

  • 350 g ciastek HIT o smaku kokosowym
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • około 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku


Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie - przepis:

  • Przygotuj spód z ciastek. Ciastka HITY zmiksuj w blenderze na mokry piasek. UWAGA! Ciastka należy bardzo dokładnie rozdrobnić i wymieszać przed wyłożeniem na dno formy. W przeciwnym razie, spód będzie się kruszył.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep pokruszonymi ciastkami. Ciastka ugnieć dłońmi, równomiernie na całej powierzchni formy. Włóż do lodówki. 
  • Galaretki truskawkowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Mascarpone zmiksuj z przesianym cukrem pudrem. Dodaj jogurt grecki. Zmiksuj na gładki krem. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • W osobnym naczyniu zmiksuj śmietanę kremówkę na sztywną masę. Delikatnie wmieszaj szpatułką do jogurtu z mascarpone. 
  • Powstałą masę wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na połówki. Truskawki poukładaj na tężejącej masie i zalej tężejącą galaretką. Ponownie włóż do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie

Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie

niedziela, 11 czerwca 2023

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami i serem żółtym to aromatyczne, pyszne, letnie danie. Polecam!

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami


Piersi z kurczaka faszerowane szparagami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 800-1000 g)
  • 500 g szparagów
  • 8 plastrów sera żółtego (użyłam z czarnuszką i taki polecam)
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie, czosnek granulowany, słodka papryka, ostra papryka
  • oliwa z oliwek
  • około 2 łyżeczek masła


Piersi z kurczaka faszerowane szparagami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż w taki sposób, by powstała kieszeń. 
  • W miseczce wymieszaj sól, pieprz, zioła włoskie, czosnek granulowany, słodką paprykę i oliwę z oliwek. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj przygotowane piersi z kurczaka. 
  • Szparagi umyj, osusz i usuń zdrewniałe końcówki. Szparagi przełóż do miski, dopraw czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Wlej 3 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. 
  • Każdą pierś z kurczaka nadziej dwoma plastrami sera żółtego i 3-4 szparagami. Kieszonkę zepnij kilkoma wykałaczkami, by zabezpieczyć jej zawartość. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pozostałe szparagi. Skrop sokiem z cytryny i oprósz czosnkiem granulowanym. Na szparagach ułóż cienko pokrojone kawałki masła. Na szparagach ułóż filety z piersi kurczaka.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami




piątek, 9 czerwca 2023

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Pyszne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Polecam!

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g truskawek

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła


Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Kruszonkę wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. 
  • UWAGA! Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj na dużej mocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wlej olej, krótko zmiksuj. Dodaj jogurt, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Połowę mieszanki przesiej przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką. Przesiej pozostałą mąkę, ponownie wymieszaj szpatułką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wierzch ciasta posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką




środa, 7 czerwca 2023

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Filety z piersi kurczaka w panierce z parmezanu i bułki tartej podane w towarzystwie kremowego, śmietanowego sosu. Pycha!
Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - składniki na kurczaka:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 3/4 szklanki bułki tartej 
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzona papryka
  • masło klarowane do smażenia

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - składniki na sos:

  • 3 łyżki masła 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła włoskie

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. 
  • Na płytkim talerzu wymieszaj parmezan wraz z bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i wędzoną papryką. 
  • Kawałki kurczaka dokładnie obtocz w powyższej mieszance.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż kawałki kurczaka z obu stron, do zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka dodaj masło. Na rozgrzane masło wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, zioła włoskie i ostrą papryką. Smaż przez 1 minutę. Na patelnię dodaj bulion. Gotuj 3 minuty. Dodaj śmietankę 18% oraz zahartowaną śmietanę 18%. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 6-8 minut, do lekkiego zredukowania sosu.
  • Do sosu dodaj kurczaka. Gotuj 3 minuty. 
Smacznego!
Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

niedziela, 4 czerwca 2023

Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Przepyszne ciasto na biszkopcie z dżemem z czarnych porzeczek, aksamitnym, maślanym kremem chałwowym oraz bezą. Prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z kremem chałwowym i bezą - składniki na krem chałwowy:

  • 800 ml mleka 
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 400 g chałwy waniliowej
  • 300 g masła

Ciasto z kremem chałwowym i bezą - składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 165 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Pozostałe składniki:

  • około 300 g dżemu z czarnych porzeczek

Ciasto z kremem chałwowym i bezą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę o pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier puder. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Krótko zmiksuj.
  • Na papierze do pieczenia odrysuj dno foremki, w której pieczony był biszkopt. Bezę wyłóż na papier do pieczenia, trzymając się odrysowanego kształtu. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i od razu zmniejsz do temperatury 120 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Bezę piecz przez 1 godzinę. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
  • Przygotuj krem chałwowy. W rondelku zagotuj 600 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 200 ml mleka, dodaj żółtka i proszki budyniowe. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Na końcu dodaj rozdrobnioną na mniejsze kawałki chałwę. Wymieszaj.
  • Złóż ciasto. Pierwszy blat biszkoptu równomiernie posmaruj połową dżemu z czarnych porzeczek. Wyłóż krem chałwowy, przykryj drugim blatem biszkoptu. Posmaruj pozostałym dżemem. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. 
  • Bezpośrednio przed podaniem połóż na cieście bezę. 
Smacznego! 
Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą

Ciasto z kremem chałwowym i bezą


Inspiracja: ilovebake.pl