piątek, 9 czerwca 2023

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Pyszne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Polecam!

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g truskawek

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła


Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Kruszonkę wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. 
  • UWAGA! Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj na dużej mocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wlej olej, krótko zmiksuj. Dodaj jogurt, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Połowę mieszanki przesiej przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką. Przesiej pozostałą mąkę, ponownie wymieszaj szpatułką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wierzch ciasta posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz