Pyszne, kremowe ciasto z truskawkami na ciasteczkowym, kokosowym spodzie. Pycha!
Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie - składniki:
- 350 g ciastek HIT o smaku kokosowym
- 400 g jogurtu greckiego
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 3,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- około 400 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml wrzątku
Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie - przepis:
- Przygotuj spód z ciastek. Ciastka HITY zmiksuj w blenderze na mokry piasek. UWAGA! Ciastka należy bardzo dokładnie rozdrobnić i wymieszać przed wyłożeniem na dno formy. W przeciwnym razie, spód będzie się kruszył.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep pokruszonymi ciastkami. Ciastka ugnieć dłońmi, równomiernie na całej powierzchni formy. Włóż do lodówki.
- Galaretki truskawkowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Mascarpone zmiksuj z przesianym cukrem pudrem. Dodaj jogurt grecki. Zmiksuj na gładki krem. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
- W osobnym naczyniu zmiksuj śmietanę kremówkę na sztywną masę. Delikatnie wmieszaj szpatułką do jogurtu z mascarpone.
- Powstałą masę wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
- Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na połówki. Truskawki poukładaj na tężejącej masie i zalej tężejącą galaretką. Ponownie włóż do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz