Pyszne, kremowe ciasto z truskawkami na ciasteczkowym, kokosowym spodzie. Pycha!
Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie - składniki:
350 g ciastek HIT o smaku kokosowym
400 g jogurtu greckiego
250 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
3,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
około 400 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
700 ml wrzątku
Ciasto z truskawkami na kokosowym spodzie - przepis:
Przygotuj spód z ciastek. Ciastka HITY zmiksuj w blenderze na mokry piasek. UWAGA! Ciastka należy bardzo dokładnie rozdrobnić i wymieszać przed wyłożeniem na dno formy. W przeciwnym razie, spód będzie się kruszył.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep pokruszonymi ciastkami. Ciastka ugnieć dłońmi, równomiernie na całej powierzchni formy. Włóż do lodówki.
Galaretki truskawkowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Mascarpone zmiksuj z przesianym cukrem pudrem. Dodaj jogurt grecki. Zmiksuj na gładki krem. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
W osobnym naczyniu zmiksuj śmietanę kremówkę na sztywną masę. Delikatnie wmieszaj szpatułką do jogurtu z mascarpone.
Powstałą masę wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na połówki. Truskawki poukładaj na tężejącej masie i zalej tężejącą galaretką. Ponownie włóż do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz