czwartek, 22 czerwca 2023

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Pyszne i puszyste drożdżówki z serkiem mascarpone, sezonowymi truskawkami i dużą ilością kruszonki. 

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone


Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na nadzienie:

  • 300 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 400-500 g truskawek

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na kruszonkę:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 150 g masła


Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, pozostały cukier i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie  przygotuj nadzienie. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Wstaw do lodówki.
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na 18 części. Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. 
  • Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek. 
  • Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem. 
  • Do dołka każdej drożdżówki nałóż serek mascarpone. W serek wciśnij owoce, całość posyp kruszonką. 
  • Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz