środa, 7 czerwca 2023

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Filety z piersi kurczaka w panierce z parmezanu i bułki tartej podane w towarzystwie kremowego, śmietanowego sosu. Pycha!
Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - składniki na kurczaka:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 3/4 szklanki bułki tartej 
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzona papryka
  • masło klarowane do smażenia

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - składniki na sos:

  • 3 łyżki masła 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła włoskie

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. 
  • Na płytkim talerzu wymieszaj parmezan wraz z bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i wędzoną papryką. 
  • Kawałki kurczaka dokładnie obtocz w powyższej mieszance.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż kawałki kurczaka z obu stron, do zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka dodaj masło. Na rozgrzane masło wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, zioła włoskie i ostrą papryką. Smaż przez 1 minutę. Na patelnię dodaj bulion. Gotuj 3 minuty. Dodaj śmietankę 18% oraz zahartowaną śmietanę 18%. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 6-8 minut, do lekkiego zredukowania sosu.
  • Do sosu dodaj kurczaka. Gotuj 3 minuty. 
Smacznego!
Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

Kurczak w kremowym sosie z parmezanem

1 komentarz:

  1. Zachęcił mnie ten przepis, ale zastanawiam się z co pasuje do niego, proszę podpowiedzieć

    OdpowiedzUsuń