wtorek, 20 czerwca 2023

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

Soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka w marynacie z brązowego cukru z dodatkiem ziół włoskich, natki pietruszki, czosnku i suszonej cebuli. 
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta ostrej papryki


Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. 
  • Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj brązowy cukier i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Po upływie powyższego czasu filety przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Filety wyjmij z piekarnika luźno przykryj folią aluminiową i odstaw na bok na 5 minut. Po tym czasie można zajadać. :)
Smacznego!
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz