niedziela, 11 czerwca 2023

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami i serem żółtym to aromatyczne, pyszne, letnie danie. Polecam!

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami


Piersi z kurczaka faszerowane szparagami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 800-1000 g)
  • 500 g szparagów
  • 8 plastrów sera żółtego (użyłam z czarnuszką i taki polecam)
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie, czosnek granulowany, słodka papryka, ostra papryka
  • oliwa z oliwek
  • około 2 łyżeczek masła


Piersi z kurczaka faszerowane szparagami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż w taki sposób, by powstała kieszeń. 
  • W miseczce wymieszaj sól, pieprz, zioła włoskie, czosnek granulowany, słodką paprykę i oliwę z oliwek. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj przygotowane piersi z kurczaka. 
  • Szparagi umyj, osusz i usuń zdrewniałe końcówki. Szparagi przełóż do miski, dopraw czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Wlej 3 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. 
  • Każdą pierś z kurczaka nadziej dwoma plastrami sera żółtego i 3-4 szparagami. Kieszonkę zepnij kilkoma wykałaczkami, by zabezpieczyć jej zawartość. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pozostałe szparagi. Skrop sokiem z cytryny i oprósz czosnkiem granulowanym. Na szparagach ułóż cienko pokrojone kawałki masła. Na szparagach ułóż filety z piersi kurczaka.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami

Piersi z kurczaka faszerowane szparagami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz