piątek, 30 czerwca 2023

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Przepis na lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami.
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami - składniki:

  • 40 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 300 ml zsiadłego mleka 
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 3-4 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia racuchów


Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami - przepis:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i połowę porcji ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. 
  • Do miski wlej letnie zsiadłe mleko, wbij jajka, dodaj szczyptę soli. Krótko zmiksuj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i cukier, roztopione masło oraz mąkę - najlepiej w kilku partiach. Dokładnie zmiksuj na jednolite, gładkie ciasto. 
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

1 komentarz:

  1. Klasyka, która zawsze zachwyca i cieszy podniebienie. Racuszki prezentują się niezwykle pysznie i puszyście.

    OdpowiedzUsuń