Pyszne, lekkie, wegetariańskie kanapki z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi. Idealne na letnie, ciepłe dni!
Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi - składniki:
3 średnie, podłużne kromki chleba
4 łyżeczki oliwy z oliwek
150 g ricotty
2 łyżki soku z cytryny
1 dojrzałe awokado
kilka pomidorków koktajlowych
0,5 czerwonej cebuli
świeża bazylia
sól i pieprz
Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi - przepis:
Ricottę wymieszaj z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Kromki chleba wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza (najlepiej włączając opcję grill) i podpiekaj 2-3 minuty.
Każdą kromkę chleba posmaruj ricottą. Kolejno ułóż pokrojone w plasterki awokado, pomidorki i pokrojoną w piórka cebulę. Całość możesz doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na koniec skrop kanapki pozostałymi dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek. Udekoruj bazylią.
Wyśmienite, wilgotne, puszyste ciasto cytrynowe z borówkami amerykańskimi i lukrem cytrynowym.
Ciasto cytrynowe z borówkami - składniki:
3 jajka rozmiar L
250 g jogurtu greckiego
125 ml oleju
220 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g borówek amerykańskich
Ciasto cytrynowe z borówkami - składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Ciasto cytrynowe z borówkami - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przełóż jajka, jogurt, olej, cukier, sok oraz skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj umyte i osuszone borówki amerykańskie, delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka.
Ciasto pozostaw do ostudzenia. a następnie polukruj. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Polukruj ciasto.
Puszysty, wilgotny biszkopt przełożony kremem śmietankowym z truskawkami.
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na biszkopt:
6 jajek
160 g cukru
120 g mąki pszennej tortowej
36 g mąki ziemniaczanej
36 g oleju
do nasączenia gotowego biszkoptu: 3/4 szklanki wody + 3 łyżki cukru pudru + 2,5 łyżki soku z cytryny
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na krem:
800 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
4,5 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
500 g truskawek
około 50 g białej czekolady
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - przepis:
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Do kremu dodaj pokrojone truskawki. Wymieszaj.
Złóż ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Nasącz wodą z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż pozostały krem.
Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki. Przed podaniem, wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
Kremowy makaron podany w towarzystwie pomidorków koktajlowych zapiekanych z fetą i czosnkiem, z dodatkiem szpinaku i bazylii.
Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi - składniki:
600 g pomidorków koktajlowych
5 ząbków czosnku
0,5 szklanki oliwy z oliwek
200 g sera feta
350 g makaronu
200 g świeżego szpinaku
około 2/3 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu
pół pęczka natki pietruszki
garść posiekanych liści bazylii
sól i pieprz
Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi - przepis:
Do naczynia żaroodpornego lub do naczynia do zapiekania przełóż pomidorki koktajlowe i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej oliwę z oliwek, dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
Na środku naczynia, między pomidorkami, ułóż fetę. Obróć ją kilka razy, by pokryć ją oliwą z oliwek oraz przyprawami.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Po upływie powyższego czasu zwiększ temperaturę do 230 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 10 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Wyjmij upieczone pomidorki z piekarnika. Drewnianą łyżką dokładnie rozgnieć pomidorki wraz z fetą i pozostałymi składnikami. Dodaj szpinak, dokładnie wymieszaj, by cały szpinak zwiędnął.
Do naczynia dodaj ugotowany makaron i około 2/3 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu (dodaj tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję potrawy). Dodaj posiekaną bazylię i natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Pyszne, kremowe, warstwowe ciasto bez pieczenia składające się z masy budyniowej, musu truskawkowego i kremu śmietankowego.
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na masę budyniową:
4 opakowania budyniu waniliowego
1 litr mleka
250 g masła
1 szklanka cukru
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na mus truskawkowy:
600 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
3/4 szklanki wody
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na krem śmietankowy:
250 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
3,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
około 350 g herbatników
około 50 g białej czekolady
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - przepis:
Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 700 ml mleka wraz z cukrem i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej ciepły budyń. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj truskawki. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 10 minut. Truskawki zmiksuj blenderem. Ponownie zagotuj. Mus zdejmij z kuchenki, dodaj galaretki truskawkowe. Energicznie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
Ostudzony mus truskawkowy wyłóż na ostudzony budyń. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Włóż do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki.
Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach tarki czekoladą.