Puszysty, wilgotny biszkopt przełożony kremem śmietankowym z truskawkami.
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 36 g mąki ziemniaczanej
- 36 g oleju
- do nasączenia gotowego biszkoptu: 3/4 szklanki wody + 3 łyżki cukru pudru + 2,5 łyżki soku z cytryny
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na krem:
- 800 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
- 500 g truskawek
- około 50 g białej czekolady
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - przepis:
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Do kremu dodaj pokrojone truskawki. Wymieszaj.
- Złóż ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Nasącz wodą z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż pozostały krem.
- Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki. Przed podaniem, wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
Smakowite ciasto na weekend. Lekkie, biszkoptowe i sezonowe owoce. :)
OdpowiedzUsuńNajprostsze i najbardziej smaczne!
OdpowiedzUsuń