Pyszne, kremowe, warstwowe ciasto bez pieczenia składające się z masy budyniowej, musu truskawkowego i kremu śmietankowego.
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na masę budyniową:
- 4 opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na mus truskawkowy:
- 600 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 3/4 szklanki wody
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 3,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
- około 350 g herbatników
- około 50 g białej czekolady
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - przepis:
- Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 700 ml mleka wraz z cukrem i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej ciepły budyń. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj truskawki. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 10 minut. Truskawki zmiksuj blenderem. Ponownie zagotuj. Mus zdejmij z kuchenki, dodaj galaretki truskawkowe. Energicznie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzony mus truskawkowy wyłóż na ostudzony budyń. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Włóż do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki.
- Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
- Ciasto włóż na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Idealne, szybkie ciasto dla miłośników truskawek. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń