wtorek, 4 lipca 2023

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Pyszne, kremowe, warstwowe ciasto bez pieczenia składające się z masy budyniowej, musu truskawkowego i kremu śmietankowego
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na masę budyniową:

  • 4 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na mus truskawkowy:

  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3/4 szklanki wody

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na krem śmietankowy:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 350 g herbatników
  • około 50 g białej czekolady

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - przepis:

  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 700 ml mleka wraz z cukrem i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej ciepły budyń. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj truskawki. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 10 minut. Truskawki zmiksuj blenderem. Ponownie zagotuj. Mus zdejmij z kuchenki, dodaj galaretki truskawkowe. Energicznie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Ostudzony mus truskawkowy wyłóż na ostudzony budyń. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Włóż do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki. 
  • Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
  • Ciasto włóż na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)


1 komentarz:

  1. Idealne, szybkie ciasto dla miłośników truskawek. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń