niedziela, lipca 30, 2023

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Pyszne, lekkie, wegetariańskie kanapki z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi. Idealne na letnie, ciepłe dni!

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 3 średnie, podłużne kromki chleba
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 150 g ricotty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi - przepis:

  • Ricottę wymieszaj z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. 
  • Kromki chleba wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza (najlepiej włączając opcję grill) i podpiekaj 2-3 minuty. 
  • Każdą kromkę chleba posmaruj ricottą. Kolejno ułóż pokrojone w plasterki awokado, pomidorki i pokrojoną w piórka cebulę. Całość możesz doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na koniec skrop kanapki pozostałymi dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek. Udekoruj bazylią. 
Smacznego!
Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

5 komentarzy:

  1. Super pomysł na niecodzienną kanapkę! Faktycznie świetna propozycja na lato, która przypadnie do gustu niejednej osobie. Na pewno wypróbuję ten przepis, ponieważ od jakiegoś czasu staram się jeść zbilansowane posiłki i kupuję tylko zdrową żywność.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda. Ja takie kanapeczki bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne śniadanko. Ja z chęcią zrobię sobie taką kanapkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, te kanapki wyglądają przepysznie! Uwielbiam takie lekkie i zdrowe przekąski na lato.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam awokado. Kanapka wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger