Pyszne, lekkie, wegetariańskie kanapki z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi. Idealne na letnie, ciepłe dni!
Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi - składniki:
3 średnie, podłużne kromki chleba
4 łyżeczki oliwy z oliwek
150 g ricotty
2 łyżki soku z cytryny
1 dojrzałe awokado
kilka pomidorków koktajlowych
0,5 czerwonej cebuli
świeża bazylia
sól i pieprz
Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi - przepis:
Ricottę wymieszaj z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Kromki chleba wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza (najlepiej włączając opcję grill) i podpiekaj 2-3 minuty.
Każdą kromkę chleba posmaruj ricottą. Kolejno ułóż pokrojone w plasterki awokado, pomidorki i pokrojoną w piórka cebulę. Całość możesz doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na koniec skrop kanapki pozostałymi dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek. Udekoruj bazylią.
Super pomysł na niecodzienną kanapkę! Faktycznie świetna propozycja na lato, która przypadnie do gustu niejednej osobie. Na pewno wypróbuję ten przepis, ponieważ od jakiegoś czasu staram się jeść zbilansowane posiłki i kupuję tylko zdrową żywność.
Super pomysł na niecodzienną kanapkę! Faktycznie świetna propozycja na lato, która przypadnie do gustu niejednej osobie. Na pewno wypróbuję ten przepis, ponieważ od jakiegoś czasu staram się jeść zbilansowane posiłki i kupuję tylko zdrową żywność.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Ja takie kanapeczki bardzo lubię
OdpowiedzUsuńSmaczne śniadanko. Ja z chęcią zrobię sobie taką kanapkę
OdpowiedzUsuńWow, te kanapki wyglądają przepysznie! Uwielbiam takie lekkie i zdrowe przekąski na lato.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam awokado. Kanapka wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń