Szybki i prosty w przygotowaniu, aromatyczny makaron w kremowym sosie kurkowym ze szpinakiem i kurczakiem.
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem - składniki:
300 g makaronu
2 małe filety z piersi kurczaka (około 400 g)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 g świeżych kurek
100 ml bulionu drobiowego
250 ml śmietany kremówki 30%
150 g szpinaku
1,5 łyżki soku z cytryny
0,5 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
olej do smażenia + 1 łyżka masła
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem - przepis:
W pierwszej kolejności oczyść kurki. Kurki przełóż do miski. Zasyp 1 łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na bok na 5 minut.
Kurki wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Wylej brudną wodę. Czynność powtórz 2-3 razy, aż kurki będą czyste.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia. Kurczaka przełóż na talerz.
Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć masło. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Smaż na najwyższej mocy palnika przez 3 minuty.
Na patelnię dodaj podsmażonego kurczaka, wlej bulion i śmietankę. Gotuj na dość dużej mocy palnika, do zgęstnienia sosu. Dodaj szpinak i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Wyśmienite, słodko-kwaśne, odwrócone ciasto z wiśniami z dodatkiem zsiadłego mleka. Ciasto z wiśniami jest wilgotne, puszyste i aromatyczne. Prosto, szybko i pysznie!
Odwrócone ciasto z wiśniami - składniki na ciasto:
4 jajka rozmiar L
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 szklanka oleju
400 g zsiadłego mleka
4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Odwrócone ciasto z wiśniami - składniki na warstwę z wiśniami:
900 g świeżych, wydrylowanych wiśni
125 g cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do oprószenia
Odwrócone ciasto z wiśniami - przepis:
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zsiadłe mleko. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Ponownie krótko, ale bardzo dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
Wiśnie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Formę do pieczenia o wymiarach około 30 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wysmaruj bardzo cienką warstwą masła. Równomiernie rozłóż warstwę wiśniową. Na tak przygotowany spód wylej ciasto.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut.
Pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem odwróć ciasto do góry nogami i oprósz cukrem pudrem.
Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu, maślane ciasto z borówkami i kruszonką.
Ciasto z borówkami i kruszonką - składniki na ciasto:
190 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka rozmiar L
1/4 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 300 g borówek
Ciasto z borówkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
75 g masła
Ciasto z borówkami i kruszonką - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania, stopniowo dodawaj jajka. Wlej mleko. Do powstałej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch posyp borówkami i kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Wyśmienity, kremowy, puszysty sernik na kakaowym spodzie z dodatkiem świeżych wiśni. Pycha!
Sernik królewski z wiśniami - składniki na spód:
2,5 szklanki mąki pszennej
5 płaskich łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
300 g masła
2 żółtka
Sernik królewski z wiśniami - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
4 jajka + 2 białka
1,5 szklanki cukru (UWAGA!!! jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, dodaj 1 szklankę cukru)
400 ml śmietany kremówki 30 %
2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2 x 40 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pozostałe składniki:
około 600 g wydrylowanych wiśni
Sernik królewski z wiśniami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i jedną część włóż na 1 godzinę do lodówki, a drugą do zamrażalnika.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem, które było w lodówce wylep dno formy. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wbij jajka, białka oraz wsyp cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając dodaj śmietanę kremówkę, proszki budyniowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmniejsz moc miksera do minimum, stopniowo, cały czas miksując, dodawaj twaróg.
Masę serową wylej na podpieczony spód. Ułóż drylowane wiśnie. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Zetrzyj na dużych oczkach tarki na masę serową i wiśnie.
Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.