Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu, maślane ciasto z borówkami i kruszonką.
Ciasto z borówkami i kruszonką - składniki na ciasto:
- 190 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka rozmiar L
- 1/4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 300 g borówek
Ciasto z borówkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 75 g masła
Ciasto z borówkami i kruszonką - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania, stopniowo dodawaj jajka. Wlej mleko. Do powstałej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch posyp borówkami i kruszonką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!
Wygląda przepysznie. Zapisuje przepis!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja uwielbiam. Chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńLatem nie ma nic lepszego niż ciasta z owocami
OdpowiedzUsuńJak zawsze pycha u Ciebie. Uwielbiam takie proste ciasta. :)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste. Nie ma nic lepszego
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam takiego ciasta. Narobiłaś smaka
OdpowiedzUsuń