Przepyszne, delikatne, kruche ciasto z malinami i lekką, budyniową pianką.
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - składniki na kruche ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 6 żółtek z jajek rozmiar L
- szczypta soli
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - składniki na piankę:
- 6 białek z jajek rozmiar L
- 1,5 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
Pozostałe składniki:
- 500 g malin
- cukier puder do oprószenia
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylep dno formy do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 45 minut.
- Drugą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1,5 godziny do zamrażarki.
- Po upływie 45 minut wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj 15 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiane proszki budyniowe i powoli wlej olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Piankę budyniową wyłóż na podpieczony spód. Na piance ułóż maliny. Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach tarki zamrożoną część ciasta.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
- Pozostaw w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia.
- Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!