Przepyszne, delikatne, kruche ciasto z malinami i lekką, budyniową pianką.
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - składniki na kruche ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4,5 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła
6 żółtek z jajek rozmiar L
szczypta soli
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - składniki na piankę:
6 białek z jajek rozmiar L
1,5 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
0,5 szklanki oleju
szczypta soli
Pozostałe składniki:
500 g malin
cukier puder do oprószenia
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylep dno formy do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 45 minut.
Drugą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1,5 godziny do zamrażarki.
Po upływie 45 minut wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj 15 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiane proszki budyniowe i powoli wlej olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Piankę budyniową wyłóż na podpieczony spód. Na piance ułóż maliny. Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach tarki zamrożoną część ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Pozostaw w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia.
Szybkie, proste w przygotowaniu pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z zieloną papryką i mozzarellą.
Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 bułki + 350 ml mleka
200 g szpinaku
2 jajka
sól i pieprz
odrobina masła
Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 papryki zielone
1 litr passaty pomidorowej (z butelki)
250 ml śmietany kremówki 30 %
przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
olej do smażenia
Pozostałe składniki:
200 g tartej mozzarelli
Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - przepis:
Bułki namocz w mleku.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Wrzuć szpinak, smaż do momentu, aż zwiędnie. Pozostaw do ostudzenia, a następnie drobno posiekaj.
Do miski przełóż mięso, dodaj namoczone i odciśnięte bułki, jajka, posiekany szpinak oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.
Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety.
Pulpety przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj 15 minut.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej, Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 5 minut. Wlej passatę pomidorową, całość dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj, zdejmij z kuchenki.
Powstałym sosem zalej pulpety w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Szybki i pyszny przepis na ryż smażony z cebulą, marchewką, czosnkiem, groszkiem i jajkiem. Polecam. :)
Ryż smażony z warzywami i jajkiem - składniki:
250 g ryżu długoziarnistego
1 cebula
2 marchewki
4 ząbki czosnku
1 szklanka mrożonego groszku (rozmroź przed użyciem)
4 jajka rozmiar L
2 łyżki masła
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
zielona cebulka
sól i pieprz
olej do smażenia
Ryż smażony z warzywami i jajkiem - przepis:
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż około 6 minut - do miękkości. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty.
Dodaj ostudzony ryż oraz rozmrożony groszek. Smaż 4 minuty.
W międzyczasie, na osobnej patelni, przesmaż jajka. Jajka wbij do wysokiego naczynia, zmiksuj mikserem. Na patelni roztop 1 łyżkę masła, wlej jajka i smaż do lekkiego ścięcia.
Przesmażone jajka dodaj na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodaj olej sezamowy, sos sojowy i pozostałą łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2 minuty.
Gotowy ryż smażony z warzywami i jajkiem posyp zieloną cebulką.
Lekki jak puch, rozpływający się w ustach sernik na ucieranym, kakaowym spodzie, z polewą czekoladową.
Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na spód:
125 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na sernik:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
8 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g mleka
Puszysty sernik na ucieranym spodzie - przepis:
Przygotuj spód. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka. Kolejno dodaj mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep przygotowanym ciastem.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko, olej i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj - masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
Masę serową wylej na spód w formie. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 90 minut.
Wyłącz piekarnik i lekko go uchyl. Sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Całkowicie ostudzony sernik polej polewą czekoladową. Sernik przechowuj w lodówce.
Ekspresowy w przygotowaniu, jednogarnkowy makaron z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą w sosie serowym przygotowanym na bazie sera żółtego i mozzarelli.
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym - składniki:
3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
3 puszki pomidorów
1 puszka kukurydzy
1300 ml wody lub bulionu drobiowego
500 g suchego makaronu
400 g sera żółtego
200 g tartej mozzarelli
1 pęczek szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
olej do smażenia
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Dodaj pomidory z puszki, kukurydzę oraz wodę lub bulion. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Na patelnię dodaj suchy makaron. Często mieszając, całość gotuj do miękkości makaronu. Dodaj ser żółty starty na dużych oczkach tarki oraz połowę mozzarelli. Całość dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do momentu roztopienia się sera.
Zdrowa, pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycy z dodatkiem pomidorów, mozzarelli i czerwonej cebuli.
Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą - składniki:
1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 400 g)
2 pomidory
125 g mozzarelli
0,5 czerwonej cebuli
0,5 małego pęczka natki pietruszki
3,5 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą - przepis:
Pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki.
Do miski dodaj odsączoną ciecierzycę, pomidory, mozzarellę i cebulę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wlej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem włóż sałatkę na 30 minut do lodówki.
Pyszny, sycący i rozgrzewający gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem grzybów, marchewki i papryki.
Gulasz wieprzowy z grzybami - składniki:
1,3 kg szynki wieprzowej
3 cebule
5 ząbków czosnku
600 g świeżych grzybów
3 marchewki
2 czerwone papryki
2 łyżki sosu sojowego
750 ml bulionu wołowego
500 ml przecieru pomidorowego
2,5 łyżki mąki pszennej
1 pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka, oregano, pieprz cayenne, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
olej do smażenia
Gulasz wieprzowy z grzybami - przepis:
Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i rozmarynem, dodaj sos sojowy. Wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Grzyby oczyść, szybko opłucz i osusz. Pokrój na plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso. Smaż do zarumienienia. Mięso przełóż do dużego garnka.
Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia.
Na patelnię dodaj pokrojone grzyby. Całość smaż 10 minut. Przełóż do garnka z mięsem.
Teraz dodaj na patelnię pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj do garnka z mięsem i grzybami.
Do garnka wlej bulion, dodaj przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Całość zagotuj. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika, gotuj przez 1 godzinę 15 minut.
Do garnka wlej przecier pomidorowy i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Zapraw gulasz. Do wysokiego naczynia dodaj 1 chochlę gorącego wywaru i mąkę. Całość zmiksuj blenderem. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia.
Pyszny, aksamitny, kremowy sernik z wiśniami na kakaowym spodzie z kruszonką.
Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na spód:
220 g kakaowych herbatników
75 g miękkiego masła
Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
300 g jogurtu greckiego
1 i 1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
4 jajka
350 g odsączonych wiśni z kompotu
Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki pszennej
2 garście płatków migdałowych
0,5 szklanki cukru
100 g masła
Sernik z wiśniami i kruszonką - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki migdałowe i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Przygotuj spód z herbatników. Herbatniki zmiel na pył. Dodaj miękkie masło, dokładnie zagnieć w taki sposób, by powstała jednolita, wilgotna masa.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep powstałą masą.
Przygotuj masę serową. Do miski przełóż ser, dodaj jogurt grecki, cukier, cukier waniliowy oraz proszki budyniowe. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując masę.
Gotową masę serową wylej na przygotowany w tortownicy spód. Na wierzchu ułóż wiśnie. Całość posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Przepis na schab w aromatycznym sosie kurkowym. Polecam!
Schab w sosie kurkowym - składniki:
2 średniej wielkości cebule
2,5 łyżki masła
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 kg schabu
400 g kurek
2,5 łyżki mąki
200 ml śmietany kremówki 30%
0,5 pęczka koperku
przyprawy: sól i pieprz
Schab w sosie kurkowym - przepis:
W garnku roztop masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia.
Schab oczyść, osusz i pokrój w cienkie plastry. Mięso włóż do gotującego się wywaru. Całość dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 1 godzinę 30 minut.
W międzyczasie oczyść kurki. Kurki przełóż do miski. Zasyp 1 łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na bok na 5 minut.
Kurki wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Wylej brudną wodę. Czynność powtórz 2-3 razy, aż kurki będą czyste.
Jak mięso będzie miękkie, dodaj do garnka pokrojone kurki. Dokładnie wymieszaj, gotuj 5 minut.
Zapraw sos. Do wysokiego naczynia dodaj 1 chochlę gorącego wywaru, mąkę i śmietanę kremówkę. Całość zmiksuj blenderem. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek.
Pyszny przepis na piersi z kurczaka duszone z warzywami: ziemniakami, papryką i marchewką. Polecam. :)
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami - składniki:
4 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
800 g ziemniaków
2 czerwone papryki
4 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
suszony rozmaryn
olej do smażenia
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę również pokrój w kostkę, a marchewkę w półplasterki.
Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką. Powstałą mieszanką natrzyj filety z piersi kurczaka.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż piersi z kurczaka z obu stron, do zarumienienia. Kurczaka zdejmij z patelni.
Na patelni po smażeniu kurczaka ponownie rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pozostałe warzywa, czyli ziemniaki, paprykę i marchewkę. Wlej pół szklanki bulionu, dokładnie wymieszaj. Gotuj na średniej mocy palnika, pod przykryciem, przez 5 minut.
Na patelnię wlej pozostałe pół szklanki bulionu. Na warzywach ułóż podsmażone piersi z kurczaka. Całość przykryj pokrywką i gotuj na dość niskiej mocy palnika przez około 30 minut - do czasu, aż kurczak będzie ugotowany. Przełóż mięso na talerz.
Zwiększ moc palnika do średniego i gotuj warzywa jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.
Ciasto Pychotka zwane również Panią Walewską to pyszne ciasto składające się z dwóch blatów ciasta kruchego z dodatkiem powideł śliwkowych, bezy i orzechów włoskich, przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Warto wypróbować! :)
Ciasto Pychotka - składniki na kruche ciasto:
400 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
125 g cukru
200 g zimnego masła
3,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 żółtka
Ciasto Pychotka - składniki na bezę:
4 białka
170 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto Pychotka - składniki na krem:
750 ml mleka
120 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek rozmiar M
1,5 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g miękkiego masła
Pozostałe składniki:
około 450 g powideł śliwkowych
125 g orzechów włoskich
Ciasto Pychotka - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 45 minut do lodówki.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
Formy do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia (UWAGA! ja zrobiłam ciasto w nieco mniejszej formie, dlatego jest dość wysokie). Dno foremek wylep ciastem (możesz również upiec najpierw jedno ciasto, potem drugie, pamiętaj jednak, by surowe ciasto zawsze przechowywać w lodówce). Na kruche ciasto wyłóż powidła śliwkowe.
Ubitą masę bezową równomiernie rozłóż na powidłach, na dwóch blatach kruchego ciasta. Całość posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Blaty kruchego ciasta z dodatkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Krem budyniowy wyłóż na pierwszy blat kruchego ciasta, przykryj drugim blatem. Ciasto wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
Na 15 minut przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki.