środa, września 06, 2023

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka zwane również Panią Walewską to pyszne ciasto składające się z dwóch blatów ciasta kruchego z dodatkiem powideł śliwkowych, bezy i orzechów włoskich, przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Warto wypróbować! :)

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka - składniki na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka

Ciasto Pychotka - składniki na bezę: 

  • 4 białka
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciasto Pychotka - składniki na krem:

  • 750 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek rozmiar M
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • około 450 g powideł śliwkowych
  • 125 g orzechów włoskich


Ciasto Pychotka - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 45 minut do lodówki.  
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
  • Formy do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia (UWAGA! ja zrobiłam ciasto w nieco mniejszej formie, dlatego jest dość wysokie). Dno foremek wylep ciastem (możesz również upiec najpierw jedno ciasto, potem drugie, pamiętaj jednak, by surowe ciasto zawsze przechowywać w lodówce). Na kruche ciasto wyłóż powidła śliwkowe.
  • Ubitą masę bezową równomiernie rozłóż na powidłach, na dwóch blatach kruchego ciasta. Całość posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. 
  • Blaty kruchego ciasta z dodatkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W  rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Krem budyniowy wyłóż na pierwszy blat kruchego ciasta, przykryj drugim blatem. Ciasto wstaw na minimum 4 godziny do lodówki. 
  • Na 15 minut przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger