Ciasto Pychotka zwane również Panią Walewską to pyszne ciasto składające się z dwóch blatów ciasta kruchego z dodatkiem powideł śliwkowych, bezy i orzechów włoskich, przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Warto wypróbować! :)
Ciasto Pychotka - składniki na kruche ciasto:
400 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
125 g cukru
200 g zimnego masła
3,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 żółtka
Ciasto Pychotka - składniki na bezę:
4 białka
170 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto Pychotka - składniki na krem:
750 ml mleka
120 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek rozmiar M
1,5 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g miękkiego masła
Pozostałe składniki:
około 450 g powideł śliwkowych
125 g orzechów włoskich
Ciasto Pychotka - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 45 minut do lodówki.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
Formy do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia (UWAGA! ja zrobiłam ciasto w nieco mniejszej formie, dlatego jest dość wysokie). Dno foremek wylep ciastem (możesz również upiec najpierw jedno ciasto, potem drugie, pamiętaj jednak, by surowe ciasto zawsze przechowywać w lodówce). Na kruche ciasto wyłóż powidła śliwkowe.
Ubitą masę bezową równomiernie rozłóż na powidłach, na dwóch blatach kruchego ciasta. Całość posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Blaty kruchego ciasta z dodatkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Krem budyniowy wyłóż na pierwszy blat kruchego ciasta, przykryj drugim blatem. Ciasto wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
Na 15 minut przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz