poniedziałek, 4 września 2023

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem żółtym, owinięte plastrami boczku, to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 2 cebule
  • 700 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego
  • 400 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła włoskie

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój wzdłuż na pół. Cienko rozbij tłuczkiem do mięsa. Z obu stron dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. 
  • Na patelni roztop masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na przygotowane wcześniej filety wyłóż pieczarki, posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. Zwiń w roladkę. 
  • Roladki zawiń w plasterki boczku. W razie potrzeby zepnij roladki wykałaczkami. 
  • Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz